KEDİ VE KÖPEKLERDE SIVI SAĞILTIMI

09.10.2018
Kedi ve köpek dostu olan tüm insanların bir veterinere hasta dostunu götürdüğü taktirde genellikle karşılaştıkları bir durum vardır, bunlar serumlar. Peki neden serum, niçin serum ?

Normal bir kedinin yada köpeğin vücut ağırlığının ortalama %60-70'i sudan oluşur. Bu oran genç hayvanlarda %80'e çıkabilir, yaşlandıkça da bu miktar azalmaktadır.
Erişkinlerde vücut sıvı miktarının 2/3 ü hücre içi boşluklarda (intraselüler) 1/3 ü hücreler arası (ekstraselüler) olarak bulunur. Ekstraselüler sıvının ise %75 interstisyel (dokular arasında) %25'i ise intravasküler (damar içi) olarak bulunur.
İntravasküler (damar içi) sıvı azlığına hipovolemi denir. Bu olay hücrelere yetersiz oksijen taşınmasına neden olur, oksijen gitmediğinden hücreler tedavi edilemez. Hipovolemi şiddetli ise hücrede ciddi sorunlar oluşur ve ölüm gerçekleşebilir.
İntravaskler sıvı kaybının (hipovolemi) nedenleri; travmaya bağlı sekonder sıvı kaybı, kuagülopati, neoplazi, gastroenterit, pankreatit, peritonit gibi sebepler sayılabilir.
Hipovoleminin klinik bulguları arasında; taşikardi (köpeklerde), soluk mukoza, uzun kapillar dolum, soğuk ekstremite, hipotansiyon, hipotermi, yüksek laktat seviyesi, batık gözler yüksek hemotokrit değer ve yüksek total protein sayılabilir.
Dokular arası sıvının azlığına dehidrasyon denir. Dehidrasyonun klinik bulgulara göre derecelendirilmesi vardır. Bunlar genellikle %5 den küçük ise değerlendirilmez. %5-9 arasında ise çeşitli tedavi teknikleri vardır. Özellikle %9 un üzerine çıkarsa hayati tehlike vardır ve %12'nin üzerinde ölüm yakındır.
Hipovolemi ve dehidrasyon birbiri ile bağlı yada birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı gözükebilir.
Tedavi temel olarak üç adımla yaklaşılır. Bunlar ;
A) Hipovolemi durumunda.
     - Hipovolemiden şüpheleniyor yada tespit edilmiş ise sıvılar intravönöz (damar içi) verilmelidir. Deri altı (subcutan) verilen sıvılar hipovolemide iyi emilemezler çünkü kan akışı hipovolemik bir durumda kalbe,akciğere, beyne gidebilir.
     - Sıvı verilmeden önce vücut ısısı minimum 36 dereceye çıkarılmalıdır.
     - Verilecek sıvı miktarı kedilerde 15 ml/ kg/ 15 dk olarak, köpeklerde 20 ml/ kg/ 15 dk olarak hesaplanır.
B) Dehidrasyon durumunda
     - Hipovolemi tedavi edildikten sonra verilecek sıvı miktarıdır.
     - Total sıvı açığı (litre) = kg * dehidrasyon derecesi
C) Bakım
     - İlk sıvılar verildikten sonra devam niteliğindedir.
     - Köpeklerde 60 ml / kg 24 saat kedilerde 45 ml /kg 24 saat
SOSYAL MEDYA

DR. HOUSE VETERİNER KLİNİĞİ
Bostancı Mah. Turşucu Dere Sk. No: 21/1 Kadıköy - İstanbul / TÜRKİYE
0216 464 0404 - info@drhouseveterinerklinigi.com

WhatsApp Destek