FELİNE HYPERTHYROİDİSİM (KEDİLERDE HYPERTROİD)

12.02.2019
Troid hormonunun aşırı salgılanmasından kaynaklanan hipermetabolik bir durumdur.
Hypertroid vücudun tüm doku ve sistemlerini dolaylı olarak yada doğrudan etkileyebilir.Etkilenen kedilerin ortalama yaşı 13 (4-24) olarak bildirilmiştir.
Genellikle iyi huylu adenomitoz nodüllerin hiperplazisi mevcuttur.
Troid riski oluşturacak durumlar: iyot eksikliği, kedi kumları, balık karaciğer yada sakatat içeren konserve gıdalar, hormon uygulamaları ( kızgınlık baskılayıcı iğneler ) gibi nedenler sayılabilir.
Kedimizin troide bağlı bulgular ; kilo kaybı, zayıf vücut kondisyonu, kusma, poliürü, polidipsi, ishal, huzursuzluk, tüy yapısında meydana gelen bozulmalar, lokal tüy dökülmeleri, anoreksi ve uyuşukluk gözlenebilir.
Teşhis için veteriner hekiminizin yukarıda belirtilen anemnezleri göz önünde bulundurarak yapılan kan sayım testleri ile konulabilir. Troid hastalarının çoğunda (%80-90) artmış Total T4 hormonu (total tiroksinin) değeri ile hastalık teşhis edilebilir. Kedilerde bu değer 5 ug/dl'nin üzerine çıkması durumunda hastamız hypertroid olduğu yönünde değerlendirmek mümkündür. 10 yaşından büyük kedilerde troid fonksiyonu yavaşladığı için bu değer 2,5-3 ug/dl üzerinde ise de hekiminiz troid bakımından kedinizi değerlendirmesi düşünülebilir.Bazı eşzamanlı hastalıklar da troid fonksiyonunu baskılayacağı için 7-14 gün sonra troid değerlerini tekrar kontrol edilebilir.
Tedavi olarak diyet ve medikal ilaçlar ile gidilmelidir. Sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi işlem olarak triodektomi işlemine başvurulabilir.
SOSYAL MEDYA

DR. HOUSE VETERİNER KLİNİĞİ
Bostancı Mah. Turşucu Dere Sk. No: 21/1 Kadıköy - İstanbul / TÜRKİYE
0216 464 0404 - info@drhouseveterinerklinigi.com

WhatsApp Destek